söndag 28 mars 2010

Trevliga limpor

Fördeg:
Några gram jäst
1,5dl vatten
200g Vetemjöl special
lite salt

Knådas ca. 10 min


Jäs i inoljad plastbunke 3 tim i rumstemperatur

Före jäsning


Efter jäsning


Blanda fördegen med följande:

lite jäst
2,5dl vatten
400g Vetemjöl special
100g Grovt Rågmjöl
175 Rågsurdeg
Salt

Knådas i drygt 10 min


Låt jäsa i inoljad plastbunke i 90 min

före


efter


Upp på bakkbordet och knåda den lösa degen till två limpor
Låt jäsa på lämpligt sätt i 45 min


Skär några snitt och sprid över lite mjöl, In i ugnen (givetvis inte lika skiten ugn som här), 225 grader, och spraya bröden med vatten (blomspruta funkar bra)


Grädda i 45-50 min, pensla lite vatten på bröden direkt efter uttag

Resultatet


Knaprig skorpa, luftigt innanmäte. Riktigt gott!