söndag 21 november 2010

Frallor deluxe


Förlåt att jag inte skrivit om några brödbak på lång tid. Jag har förstås bakat för annars hade man ju inte haft sitt dagliga bröd på bordet men jag har nästan bara bakat "gamla recept" och inte är det roligt att läsa något sådant?
sedan har min kamera varit på vift också men nu återkommit.

Så här kommer ett recept på jättefrallor deluxe

Kvällen innan
Blanda en deg på följande:
någon skopa rågsurdeg
120g Grahamsmjöl
en knappt dl fint rågmjöl
En kvarts jästtärning utrörd i 1,5 dl ljummet vatten

Ställde sedan denna lilla deg i skafferiet i en inoljad plastback med lock
på morgonen var degen full av små underbara bubblor, (synd att jag glömde ta bild)

Bakdag
Gårdagens deg hivades ner i assistenten tillsammans med
5,5dl vetemjöl special
1,5dl fint rågmjöl
3,5dl ljummet vatten
lite jäst
Rörde runt ganska många minuter och tillsatte salt efter en stund.

Sedan tillbaka i plastbacken och lät jäsa i rumstemperatur ca. 2tim. Under denna tid tog jag upp degen och vek ihop den och lade tillbaka den två gånger.

Sedan upp på bakbordet och dela i 12 delar som spändes till bullar som jag satte ihop två och två. Siktade över lite rågmjöl och lät jäsa ca. 40 min till. Sedan grädda på bakstenen med inkastat vatten på en plåt under så det blev riktigt ångigt, gräddningstid ca. 25 min.