När man skall baka med surdeg så kräver detta som bekant att man har en. sk "rå-sur" vilket egentligen är en "deg" som man får att jäsa och som man blandar i den övriga degen
Så hur gör man då?
Mycket enkelt (även om det säkert finns tusen recept på nätet)
Ta en glasburk med lock
Häll i lika delar vatten och rågmjöl (det går också göra surdeg på vetemjöl)
tillsätt något lite sött (t.ex. rivet äpple eller en klick honung)
Vill man göra en mindre surdeg så kan man te.x börja med 5 msk rågmjöl (det blir bättre tycker jag med grovt rågmjöl med denna gången gjorde jag på fint rågmjöl) och 5 msk vatten och en liten klick honung (eller lite rårivet äpple). bakar man mycket så får man göra en större sats.
Ställ sedan glasburken (med locket på givetvis) i ett söderfönster. En gång om dagen så fyller du sedan på med lite rågmjöl och lika delar vatten (jag höftar från kranen och mjölpåsen och den har funkat)) och rör runt med en sked. Efter 4-5 dagars behandling så är surdegen bubblig och fin som på bilden) och luktar lagom surt.
och den är nu klar att användas och kan from nu förvaras i kylskåp. Surdegen går att förvara och hålla vid liv i stort sett hur länge som helst. Men en gång per vecka så måste du ta ut den ur kylskåpet och friska upp den med lite extra vatten och rågmjöl. Det går också att torka surdeg men det har jag aldrig försökt mig på så jag kan inte uttala mig om det.
Surdegen använder du sedan genom att tillsätta degbaket med någon deciliter per /2 limpor. Då behöver du inte använda någon jäst (men för att få extra sprutt kan man tillsätta någon jästflinga, speciellt på vintern). Efter varje degbak fyller du på med lika mycket som du tog ut ur burken i lika delar rågmjöl och vatten.
Det finns säkert en massa skrönor om surdegar som ärvts i generationer men jag tycker det inte gör så mycket om den dör eller börjar bli dålig. Då börjar man helt enkelt om på nytt och gör en ny, kanske inte så ärofyllt men ganska pragmatiskt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar