fredag 31 december 2010

nyårsbaguett del 2


Då var det dags att delge del två av nyårsbaguettebaket.

Ta fram gårdagens fördeg som ung skall se bubblig och fin ut efter en natts jäsning i kylen eller skafferiet. Häll fördegen i assistenten och tillsätt följande:
180gr grahamsmjöl
500gr vetemjöl special
3 dl vatten
Lite salt

Kör runt i maskinen (eller för hand) i några minuter och lägg sedan degen i en plastlåda med lock och låt jäsa under tiden som du tar dig en skidtur eller en lång promenad på 1,5-2 tim.

Häll sedan ut degen på bakbordet och dela degen i fem delar. Platta sedan till dessa degklumpar och vik till avlånga paket som du låter jäsa ca. En kvart. Sedan rullar du helt sonika paketen till avlånga baguetter som du du snittar och antingen lägger på en plåt eller i baguetteformar och jäs en sisådär en timme till. Grädda sedan i ugnen ca en halvtimme.

Ät med välbehag till mågon röra med vitlök eller vad man nu behagar
Published with Blogger-droid v1.6.5

1 kommentar:

  1. Hej

    Kul blogg. Hittade hit via din ekonomiblogg. Blir rätt inspirerad till att baka själv. En fråga: varför ska degen jäsa i plastbunke med lock? Pga att det är surdeg? När jag bakar "vanligt" bröd har jag bara låtit det jäsa i beredarens metallbunke med en diskhandduk över.

    SvaraRadera