söndag 13 februari 2011

Baka semlor

Semlor är minst sagt gott denna tiden på året tycker jag. Det är också ett förhållandevis lättbakat "bröd".

Smält 35gram smör i en kastrull och tillsätt en dryg dl mjölk. Låt blandningen svalna av till fingervarmt då du blandar den i en degbunke tillsammans med en kvarts jästtärning. Tillsätt 1tsk malen kardemumma, 3msk socker, lite salt, en halv ägg (andra halvan av ägget sparas i ett glas) och 4dl vetemjöl special. Arbeta ihop degen i maskin eller för hand och låt efter detta degen jäsa i en knapp timme.

Ta fram degen och dela i 5 delar och baka ut till runda bullar som du lägger på en smord plåt, låt jäsa ytterligare en halvtimme. Pensla sedan bullarna med det sparade halva ägget. Grädda i 225grader i ca. 10min. Svalna av på galler.

Riv 100gram mandelmassa och blanda med en knapp dl vispgrädde och en liten skvätt päronkonjak.

Skär av toppen på bullarna och gröp ur lite ur varje bulle. Klicka i lite av medelmassasmeten och lägg sedan på ett lager vispgrädde, på med locket och pudra över florsocker.

Sedan är det bara att frossa loss.
Published with Blogger-droid v1.6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar