tisdag 15 februari 2011

Standardrecept knäckebröd

Knäckebröd är något jag äter i stort sett varje dag.

Här följer ett standardrecept på fyra plåtar knäckerbröd som man utan större problem kan baka en vardagkväll efter arbetet.

Värm 2,5dl mjölk till fingervarmt och häll över ca. 10gram jäst i en degbunke.
Tillsätt 100gram honung, 350gram Grahamsmjöl och 100gram grovt rågmjöl. Rör detta till en jämt smet och låt stå och jäsa under lock i en halvtimme. 

Häll sedan den första degen i asstentent (degkrok rekomenderas skarpt då degen är ganska tung) och tillsätt 100gram vetemjöl och 50gram grovt rågmjöl samt lite salt. kör i maskin några minuter och låter degen jäsa i ytterligare en halvtimme.

Dela degen i fyra delar och baka ut dessa med en kruskavel till "plåtstora" bröd, som du sedan gräddar 13-15 minuter på 200grader i ugnen. och låt sedan bröden svalna och sedermera torka.

Enkelt och lätt, kanske inte de allra mest kulinariska läckerbitarna men det går att variera recepten med diverse spännande ingredienser. Passar utmärkt till all typ av mat, i alla fall enligt mitt tycke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar