måndag 12 juli 2010

Improviserat surdegsbröd

Tja vad passar bättre än att improvisera när man behöver lite bröd

Fördeg på kvällen innan:
2dl vatten
2dl grovt rågmjöl
1 dryg deciliter rågsurdeg

Allting blandades i en skål som jag lät stå framme över natten i ett sommarvarmt hus.
Placera sedan på morgonen fördegen i assistenten


till fördegen med surdeg tillsatte jag sedan
3,5dl vatten
650g Vetemjöl special
lite sirap
en näve pumpakärnor
och lite salt och någon liten flinga jäst

Körde i sassistenten ett tag (kanske 10min)

och konstaterar att jag glömde tillsätta fett men vad gör väl det

Packade upp i plastback och lät jäsa 2 timmar eller något


Sedan ut i tre bröd, varav två i korgar och lät jäsa någon timme


och sedan in i ugnen i omkring 45 min


Inte så komplicerat och bröden fick egentligen jäsa för länge då dom sjönk ihop lite men man skall nog överleva.

söndag 4 juli 2010

Dinkelbröd

Passade på att baka två lättbakade ganska små Dinkelbröd.
Egentligen så tycker jag detta med hysterin kring hur fantastiskt dinkel är nästan lite löjligt. I alla fall jag tycker det smakar lika bra med vanligt fullkornsvetemjöl (om man använder fullkornsdinkel) som med dinkel. Förutom då att det oftast inte är så billigt att köpa dinkelmjöl. Men men denna gång så blev det bröd på dinkel och med tanke på att det var en ny påse jag öppnade så lär det återkomma med dinkel i recepten framöver
.
Recpetet (helt utan någon krånglig fördeg)
300g fullkornsdinkel
300g vetemjöl special
Någon deciliter rågsurdeg
4dl ljummet vatten
kummin som krydda
salt

Rörde samman allt i assistenten. Enligt expertisen så skall dinkel bearbetas länge så assistenten stod och gick i en dryg kvart säkert.

Stjälp sedan upp i inoljad plastback och lät sedan denna stå och jäsa en timme i rumstemperatur (vilket denna tid på året är att klassificera som varmt). Efter en timmes jäsning så mjölade jag in min hand och "stöttade" degen genom att ta i kanterna på degen i plastbacken och vika mot mitten runt om och sedan tryckte ut den i backen igen. Lät sedan degen stå och jäsa en knappt timme till.

bild tagen precis innan vikningen


Sedan upp på bakbordet och forma till två limpor


och sedan lade jag dessa limpor i korgar och lät jäsa ung. 45min


Sedan in i ugnen på stenen jag har där, på hög värme (250grader) och spray med blomspruta så det blir ångigt. Sänk värmen till 200-225grader efter några minuter och grädda i ca. 45-50min. Spraya på lite vatten då och då under gräddningen så blir det en god knaprig skorpa.

Så ser det förhoppningsvis ut ung. så här.


Smaka mumma!

lördag 3 juli 2010

Hur gör man Rågsurdeg

När man skall baka med surdeg så kräver detta som bekant att man har en. sk "rå-sur" vilket egentligen är en "deg" som man får att jäsa och som man blandar i den övriga degen

Så hur gör man då?
Mycket enkelt (även om det säkert finns tusen recept på nätet)
Ta en glasburk med lock
Häll i lika delar vatten och rågmjöl (det går också göra surdeg på vetemjöl)
tillsätt något lite sött (t.ex. rivet äpple eller en klick honung)

Vill man göra en mindre surdeg så kan man te.x börja med 5 msk rågmjöl (det blir bättre tycker jag med grovt rågmjöl med denna gången gjorde jag på fint rågmjöl) och 5 msk vatten och en liten klick honung (eller lite rårivet äpple). bakar man mycket så får man göra en större sats.

Ställ sedan glasburken (med locket på givetvis) i ett söderfönster. En gång om dagen så fyller du sedan på med lite rågmjöl och lika delar vatten (jag höftar från kranen och mjölpåsen och den har funkat)) och rör runt med en sked. Efter 4-5 dagars behandling så är surdegen bubblig och fin som på bilden) och luktar lagom surt.



och den är nu klar att användas och kan from nu förvaras i kylskåp. Surdegen går att förvara och hålla vid liv i stort sett hur länge som helst. Men en gång per vecka så måste du ta ut den ur kylskåpet och friska upp den med lite extra vatten och rågmjöl. Det går också att torka surdeg men det har jag aldrig försökt mig på så jag kan inte uttala mig om det.

Surdegen använder du sedan genom att tillsätta degbaket med någon deciliter per /2 limpor. Då behöver du inte använda någon jäst (men för att få extra sprutt kan man tillsätta någon jästflinga, speciellt på vintern). Efter varje degbak fyller du på med lika mycket som du tog ut ur burken i lika delar rågmjöl och vatten.

Det finns säkert en massa skrönor om surdegar som ärvts i generationer men jag tycker det inte gör så mycket om den dör eller börjar bli dålig. Då börjar man helt enkelt om på nytt och gör en ny, kanske inte så ärofyllt men ganska pragmatiskt.