tisdag 6 april 2010

Grova rådbröd med surdeg

Fördeg
Några få gram jäst
2,5dl vatten
200g grovt rågmjöl

Lös upp jästen i vattnet och blanda med rågmjölet.
Låt jäsa täk med folie i ett knappt dygn.

Före


efter


Huvuddeg
ca. 10 g jäst
2,5dl vatten
200gr Vetemjöl special (påsen räckte inte längre)
400g Vanlig vetemjöl
ca. 2 dl rågsurdeg
en klick honung
salt

Kör samman fördeg och huvuddeg i assistent 10-15min


Låt jäsa 1,5tim i inoljad plastlåda med lock

före


efter


Baka ut på bakbordet till två limpor och låt jäsa (betydligt mer än de 35 min som jag hade tid med). Värm ugn till 250gr


Snitta bröden på längden och strö lite mjöl över.
In med bröden i ugnen och spray vatten över bröden med en blomspruta.



Sänk värmen till knappt 225gr och grädda i ca. 45-50min.

Resultatet (ser ju hyfsat snyggt ut i alla fall)


provsmakningen får lov att vänta till morgondagens frukost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar