söndag 18 april 2010

Skållat Kornbröd

Fördeg
2,5dl hett vatten
1 dl Kornmöl

Skålla (ett annat ord för att blanda hett vatten med mjöl/kross) Kornmjölet med det heta vattnet och låt stå några timmar eller över natten


Huvuddeg
1,5dl hett vatten
25 g Jäst
1msk olivolja
salt
1,5dl vatten
400g vetemjöl special
200g fullkornsvetemjöl
Lite brödkryddor (idag vart det en dryggblandning med stött fänkål, kummin samt lite torkad paprikaflingor)


Rör samman skållningen med det heta vattnet och låt stå till fingervarmt.


Rör samman vattnet och jästen och häll i "degen". Häll i mjölet, saltet, de mortelstötta kryddorna och olivoljan och kör i assistenten i ca. 10-12min. Blir en ganska lös deg


Häll upp den lösa degen i en inoljad plastback och låt jäsa ca. 50min.
före


Stöt samman degen med en mjölad hand och låt jäsa en sisdär 25 min ytterligare.


Baka ut till två limpor och låt jäsa i ca. halvtimmen.


Strö över lite kornmjöl och in i ugnen (uppvärm till 225). Spraya över lite vatten med en blomspruta och grädda i en dryg halvtimme.


Kornmjöl jäser ju ingenting så bröden blir ganska så platta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar