tisdag 24 augusti 2010

Att utnyttja eftervärmen



När man bakar bröd så blir det som bekant av naturliga skäl varmt i ugnen. Både under tiden man gräddar bröden men sedan givetvis en bra stund efteråt. Jag som har en några centimeter tjock granitskiva i ugnen ja då är det verkligen varmt länge.

Det finns egentligen goda skäl att utnyttja eftervärmen i ugnen till något gott. Ett trevligt sätt på vintern är givetvis att ställa ugnsluckan på glänt så att värmen strömmar ut i köket och då värmer upp huset. Men nu handlar ju denna blogg inte om energieffektiviseringar utan om att baka och även bakning går att göra på eftervärme.

Ett bra tips som jag gör ibland är att göra musli som passar bra till frukost eller kanske lite mellanmål. Musli är mycket lätt att göra och det finns många variantionsmöjligheter

Så hur bakar jag då musli?
Ta fram en skål häll i följande
2 nävar havregryn
någon form av hackade nötter som du har över i skafferiet t.ex. sötmandel, hasselnötter, valnötter eller vad som finnes.
någon form av kärnor/frön t.ex. pumpafrön eller solroskärnor

Blanda sedan detta innehåll med lite sirap så att det blir smått kletigt men inte smetigt. Bred sedan ut på en plåt som du stoppar in i ugnen efter du har bakat på eftervärmen. Låt plåten stå inne tills dess ugnen är kall.

Sedan tar du ut plåten och häller muslin i skålen och nu när detta är rostat och klart så tillsätter du lite torkad frukt (blåbär, äpplen, päron, banan eller vad för frukter som du önskar och har torkat (eller i värsta fall köpt torkad). Själv tycker jag om torkade blåbär i musli.

Sedan är det bara att sätta igång och äta!

PS. Torkar du bananskivor eller äppelbitar är det bra att man doppar bitarna med frukt i lite citronsaft, då blir dom inte bruna och tråkiga utan håller färgen.




Sedan går det att ha i mycket annat, t.ex. rågflingor, dinkelflingor, klippt råg......you name it!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar