torsdag 24 juni 2010

Ett midsommarbröd med linfrön

Ett lite bröd så här till midsommarmaten med potatis, gräddfil, gräslök, sill och nubbe. Inte speciellt grovt utan lite lättare med smak av de så nyttiga linfröna.

600g levain enligt följande recept (kräver att man börjar någon dag innan)
4dl vatten
100g fint rågmjöl
100g fullkornsvetemjöl
400g vetemjöl special
salt
en liten skopa linfön krossade i mortel

Kör allt i maskin i en kvart tills degen börjar bli smidig. Häll upp och låt jäsa i 3 timmar i plastback i rumstemperatur.


Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i tre delar. forma till tre bröd och låt jäsa i 1-2timmar i korg, eller i en mjölad bakduk eller helt sonika på plåten.

Sedan in i ugnen (använde sten) på 225grader i 45-50min. Spray med sprayflaska vid insättande, någon gång under grädddningen samt direkt vid utplockningen.

Voila!


Glad midsommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar