tisdag 17 december 2013

Rågsur

Nu har jag bakat mitt första surdegsbröd! Det blev två större bröd och 10 stycken småfrallor.
Satte degen i torsdags och har varje dag fyllt ut den. Första degen satte jag på 5 msk grovt rågmjöl och lika delar vatten, pytsade i lite flytande honung, rörde om i burken med tättslutande lock. Sen fick den stå med lite värme (fönsterbänken ovanför elementet).


Följande dagar fyllde jag på med 4 msk rågmjöl och 4 msk vatten; rörde om och lät stå. Fick fin bubbelstruktur i smeten och den jäste fint.
Igår kväll, fylldes det ut med 2,5 dl vetemjöl special samt 2,5 dl vatten, så fick den jäsa i ytterligare ett par timmar. Så flyttades degen ner i assistenten, fyllde på med 600 gram vatten och 600 gram vetemjöl special, under tiden som assistenten fick gå i ca 10 minuter.

Lade ner degen i en större låda med lock och lade ner i ett kallt utrymme över natten och nu under dagen har den bakats ut.


Det blev 2 större bröd och 10 småfrallor. Ska bli gott att smaka av dessa alldeles straxt :)
2 kommentarer:

  1. nu börjar jag ba efter dina recept. Jag påbörjade min surdeg imorse!!!!!.....När du fyller på med mjöl tar du lika mkt vatten??

    SvaraRadera
  2. Stockman, Nu har min deg jäst en vecka och jag har fyllt på med mer. Ska lägga ner den i en plastbalja med lock imorgon och baka i övermorgon.
    Hur länge i ugnen?? grader??

    SvaraRadera