lördag 25 september 2010

Enkelt Levainbröd


Levainbröd är omständigt, krångligt och tar tid. Mycket tid. Fast det är rackars gott och luftigt dessutom blir det hållbart bröd som håller i flera dagar trots att det oftast är lite ljusare bröd.

Så här kan man baka levainbröd någorlunda enkelt. I receptet nedan anstas att man bakar på lördag fm, har man någon annan bakdag så får man justera

Torsdag kväll
Blanda följande i en liten skål.
 5-6 msk russinjäst
1/2 dl vetemjöl special
Täck sedan över med plastfolie och låt stå hyfsat varmt

Fredag morgon
Ta fram skålen och häll i lite ljummet vatten samt lika mycket vetemjöl special
Täck över med plastfolie och låt stå hyfsat varmt

Fredag kväll
Nu skall det helst ha börjat bildas några få gasbubblor i ovanstående blandning. Häll över i en större bunke och blanda nu i 2,5dl dl ljummet vatten och 5dl vetemjöl special. Har det fram till denna punkt varit "dålig fart" på degen och dåligt med gasbildning så tillsätt ytterst lite jäst (några få små flingor) i det ljumna vattnet, visst det är lite "fusk" förstås men man slipper få ett förstört brödbak. Täck med plastfolie.

Lördag morgon
Ta fram bunken och fascineras över hur det har jäst över natten.

Det skall vara en riktigt trådig deg.


Ta nu fram vågen och väg degen (kräver helst en våg med tarafunktion), låt säg att denna nu väger 500gr. Häll över degen i assistenten. Sedan tillsätter du lika mycket mjöl (valfri sort av det nu har i skafferiet  t.ex. rågsikt, grahamsmjöl, dinkel eller helt enkelt ett helt ljust bröd med Vetemjöl special) i vikt räknat som fördegen vägde. T.ex. då 500g. Sedan tillsätter du 2/3 delar av degvikten med vatten. Sedan lite salt och ev. en liten klick honung eller rivet äpple för att få lite syra och "sprutt" i brödet.
Kör alltsammans i assistenten en stund.

Sedan flyttar du över den arbetade degen till en inoljad liten plastback med lock (finns för typ 30kr på IKEA och håller ett helt liv). Låt jäsa 30min sedan trycker du ihop degen genom att vika den i plastbacken. Låt jäsa vidare 30-50 min och upprepa en gång till. Låt degen jäsa ytterligare 1-2 tim . (mao ingen sovmorgon på bakdagen)

Baka sedan ut till limpor genom att dela degen i två delar, platta till (det skall känns som om degen är "gasig") och vika ihop till två limpor (eller hur många du nu vill göra), man kan väl göra baguetter om man skulle vilja också. låt jäsa ca. 45min och värm upp ugnen.

Sedan in i ugnen på hög värme och spruta in vatten i ugnen så att det blir lite ånga. grädda på 225grader i omkring 45-50min eller anpassa tiden beroende på hur stora bröd man gjort.

Väldigt mycket jobb, väldigt gott bröd.

torsdag 23 september 2010

Bakstenar

Säkerligen har du som läsare sett att jag ofta skriver att jag bakar vårt bröd på en baksten. En baksten är då helt sonika en sten som man lägger på ugnsgallret värmer upp och sedan då gräddar brödet på Det är fina grejer, det genom att använda en baksten så får man stenugnsbakat bröd i en vanlig ugn. istället för att ställa in brödet på en kall plåt i en varm ugn så hivar man in brödet på en varm häll. Detta resulterar i att det blir en knaprig skorpa på brödet runt om och att brödet oftast "reser sig" och blir högre. Jag tycker det kort och gott blir godare.

Det finns flera affärer affärer på internet som säljer Bakstenar. Men mitt råd är absolut, köp inte din sten där. Det är som att handla ved till huset på statoil eller liknande dvs hutlösa priser. Ibland 600-700kr för en enkel sten. Nej ta istället mått på ugnsgallrat och ta med dig detta till ditt närmsta stenhuggeri där du kan få en enkel sten för en knapp hundring (eller kanske tom en bytesaffär med en flaska vin?) och en slipad sten för något mer.

Min sten ?(på bild)
Den har jag faktiskt fått i 30 års present av några vänner. det är en 4 cm tjock slipad (på en sida och rugglig på andra sidan) granitsten från det lokala stenhuggeriet. Ren Kumla-sten alltså och fungerar prima.

Går att använda både utan bakplåtspapper men oftast lägger jag in bröden på ett silikonpapper jag har (blir enklare att sätta in)

onsdag 22 september 2010

Lite vardagsbröd med råg



Lite vardagsbröd som jag bakade i lördags.

Blanda 1/2 dl rågkross
1/2 dl Vetekross
1/3 dl krossade linfrön
1/2 dl rågmjöl

Häll sedan 1,5dl kokande vatten över denna blandning och låt stå ca. 2 tim

Blanda sedan 1/2 jäst med 4dl ljummet vatten och häll tidigare blandning och degspad i asstent. Tillsätt 2dl rågmjöl och 6dl Vetemjöl special. Kör i maskin några minuter.

Häll sedan i plastback och låt jäsa 30min. Packa sedan samman allt i plastbacken och låt jäsa en halvtimme till. Häll ut på bakbord och platta ut och vik till två limpor. Låt jäsa ca. 45 min.

Grädda på hög värme ca. 45min, helst på baksten i ugnen.

Det går utmärkt att grädda mer långgräddat bröd under dessa bröd.

söndag 19 september 2010

Kavring med äpplen (valvakespecial)

Valdag! och en lång valvaka om vilka partier som skall bilda regering och styra landet de kommande åren.


Till en lång valvaka behöver man ju något mer rejäl i form av smörgåsar. Dessutom behöver jag hitta sätt att använda äpplen från trädgården. Vad passar då inte bättre än en snabbbakad kavring?

Blanda 4dl filmjölk med en knapp dl sirap.
Blanda sedan samman följande torra ingredienser i en bunke.
200g Vetemjöl
1,5ldl fullkornsvetemjöl
2dl rågmjöl
2msk bakpulver
1dl hackade valnötter
lite kryddor (i detta fall malda nejlikor, ingefära och pomerans)

Blanda de torra ingredienserna i "filmjölksspadet" (i assistent) och tillsätt två äpplen som är finhackade i små bitar.

Rör degen några minuter och hälls sedan över den lösa degen i en smord brödform som gräddas en dryg timme i botten på ugnen (225gr). Fungerar utmärkt att grädda när man samtidigt bakar annat bröd lite högre upp i ugnen.

lördag 11 september 2010

Äppelbröd


Säkerligen har många med mig denna tid på året det angenäma problemet att trädgården dignar av mogna äpplen som man får lov ta vara på något sätt innan hösten blir allt för sen.

Så jag experimentera lite med ett äppelbröd

Skala och kärna ur 2 äpplen från den egna trädgården. Finhacka sedan dessa äpplen i små bitar.

Gör degvätska på 5 dl ljummet vatten med en halv jäst, häll i assistenten.
Blanda i äppebitarna i degvätskan tillsammans med en liten klick honung.
Blanda sedan i:
2dl Fullkornsdinkel
8dl Vetemjöl special

Kör några minuter med assistenten (blev denna gång en förhållandevis lös deg.)
Låt sedan jäsa i plastback ca. 50min

Häll ut på bakbordet. Dela i två. Platta till bitarna och vik till två limpor med skarven nedåt och låt jäsa 45 min till.

Värm ugnen med baksten till 250gr. ånga med blomspruta när du sätter in bröden. Baka 45 min.

Voila!

söndag 5 september 2010

recept på pizzadeg med fullkorn

Helgens bakning var i stort sett samma bröd som förra helgen så det vore ju lagom roligt att skriva om.

I lördags bakade jag också pizza och visst är det så att även pizza är bröd?
Så här gör jag en riktigt god pizzadeg med fullkorn. (räcker till två fullstora pizzor.)


Blanda en kvarts jästtärning med 0,5dl vatten och 50gr vetemjöl. Låt stå och jäsa i en lite dryg timme under plastfolie så det blir en bubblig smet.

Häll sedan denna smet i assistenten och tillsätt 75gr fullkornsvetemjöl samt 100gr vetemjöl, samt salt. Kör i assistenten ca. 10min. Häll sedan ut på bakbordet och dela degen i två delar som du rullar till bollar. Dessa bollar låter du sedan jäsa en timme eller två under bakduk och kavlar sedan ut pizzabottnar. Riktigt gott med fullkorn i pizzadeg tycker jag.

Själv så tycker jag om klassiska pizzarecept
krossade tomater, skivad skinka, färska championer, riven ost och mycket oregano över äts lämpligen till en god öl.