lördag 25 september 2010

Enkelt Levainbröd


Levainbröd är omständigt, krångligt och tar tid. Mycket tid. Fast det är rackars gott och luftigt dessutom blir det hållbart bröd som håller i flera dagar trots att det oftast är lite ljusare bröd.

Så här kan man baka levainbröd någorlunda enkelt. I receptet nedan anstas att man bakar på lördag fm, har man någon annan bakdag så får man justera

Torsdag kväll
Blanda följande i en liten skål.
 5-6 msk russinjäst
1/2 dl vetemjöl special
Täck sedan över med plastfolie och låt stå hyfsat varmt

Fredag morgon
Ta fram skålen och häll i lite ljummet vatten samt lika mycket vetemjöl special
Täck över med plastfolie och låt stå hyfsat varmt

Fredag kväll
Nu skall det helst ha börjat bildas några få gasbubblor i ovanstående blandning. Häll över i en större bunke och blanda nu i 2,5dl dl ljummet vatten och 5dl vetemjöl special. Har det fram till denna punkt varit "dålig fart" på degen och dåligt med gasbildning så tillsätt ytterst lite jäst (några få små flingor) i det ljumna vattnet, visst det är lite "fusk" förstås men man slipper få ett förstört brödbak. Täck med plastfolie.

Lördag morgon
Ta fram bunken och fascineras över hur det har jäst över natten.

Det skall vara en riktigt trådig deg.


Ta nu fram vågen och väg degen (kräver helst en våg med tarafunktion), låt säg att denna nu väger 500gr. Häll över degen i assistenten. Sedan tillsätter du lika mycket mjöl (valfri sort av det nu har i skafferiet  t.ex. rågsikt, grahamsmjöl, dinkel eller helt enkelt ett helt ljust bröd med Vetemjöl special) i vikt räknat som fördegen vägde. T.ex. då 500g. Sedan tillsätter du 2/3 delar av degvikten med vatten. Sedan lite salt och ev. en liten klick honung eller rivet äpple för att få lite syra och "sprutt" i brödet.
Kör alltsammans i assistenten en stund.

Sedan flyttar du över den arbetade degen till en inoljad liten plastback med lock (finns för typ 30kr på IKEA och håller ett helt liv). Låt jäsa 30min sedan trycker du ihop degen genom att vika den i plastbacken. Låt jäsa vidare 30-50 min och upprepa en gång till. Låt degen jäsa ytterligare 1-2 tim . (mao ingen sovmorgon på bakdagen)

Baka sedan ut till limpor genom att dela degen i två delar, platta till (det skall känns som om degen är "gasig") och vika ihop till två limpor (eller hur många du nu vill göra), man kan väl göra baguetter om man skulle vilja också. låt jäsa ca. 45min och värm upp ugnen.

Sedan in i ugnen på hög värme och spruta in vatten i ugnen så att det blir lite ånga. grädda på 225grader i omkring 45-50min eller anpassa tiden beroende på hur stora bröd man gjort.

Väldigt mycket jobb, väldigt gott bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar